top of page
Waterput

Waterput

Guinee

Waterput ingebruik

Waterput ingebruik

Conakry

Guinee

Guinee

Guinee

Guinee ligt aan de Atlantische Oceaan en grenst in het noorden aan Guinea-Bissau, Senegal en Mali, in het oosten aan Côte d'Ivoire en in het zuiden aan Liberia en Sierra Leone. De hoofdstad Conakry ligt op een schiereiland dat de oceaan in steekt. Andere belangrijke plaatsen zijn Labé en Kankan. Guinea meet maximaal 750 kilometer van oost naar west en 580 kilometer van noord naar zuid. Het land bestaat grotendeels uit tropische jungles, met savannes in het uiterste noorden langs de grenzen van Senegal en Mali. De rivier de Niger ontspringt in het land. Het westen en zuiden is bergachtig, Mont Nimba is het hoogste punt op 1.750 meter hoogte. 

Om een bijdrage te kunnen leveren aan een verbetering van de leefsituatie van de Guineese bevolking besloot Stichting Rohamaa om in 2015 een kleinschalig interventie te doen. De stichting had al de wens om haar werkgebied uit te breiden buiten haar traditionele landen (Nederland, Marokko, Egypte, Turkije en Tunesie) ten zuiden van de Sahara en toen de stichting eenmaal werd benaderd door een lokale stichting om een samenwerking aan te gaan werd dit gezien als een goude kans. Een nieuw project zou verder ook als een soort ‘pilot’ kunnen dienen en als basis voor toekomstige uitbreiding in dat land of andere Afrikaanse landen waar de stichting minder bekend mee was.

De totale bevolking van het land word geschat op ongeveer 11,8 miljoen mensen waarvan circa 85% moslim is, 7% christelijk en 8% aanhanger van een inheemse godsdienst. Het land kent ook 24 ethnische groepen waarvan de drie dominaten de Foulani, Malinke en Soussou zijn. Ondanks de aanweizgheid van veel naturlijke rijkdommen (zoet water, vruchtbaarland, grondstoffen zoals bauxite, ijzer, diamant goud etc...) behoort het land al langere tijd tot een van de armste ter wereled. Per 2012 cijfers leefde circa 55% van de bevolking onder de armoede grens en stond het land ook recent in het nieuws vanwege de Ebola crisis. Toegang tot (kwaliteit) zorg, onderwijs, drinkbaar water, eten en andere basisbehoeften zijn dan ook zeer beperk voor een groot laag van de bevolking.
De stichting met wie uiteinelijk een partnerschap mee werd afgesloten was stichting GOHA ('Groupe d' Hommes d' Affaires' ). Deze stichting bestaat uit diverse Guineese ondernemers die zich samen hebben verenigd voor het bevorderen van meer ondernemerschap in Guinee en sociale projecten die allen ten gunsten moeten zijn van de lokale bevolking. Gezien de ervaring van beide partijen (Rohamaa en GOHA) met het aanleggen van waterbronnen, werd besloten om een waterput te bouwen. 
De gekozen locatie bleek uiteindelijk het district Boffa te zijn in het dorpje Sobane  (ongeveer 240 kilometer 
rijden langs de kust ten noorden van de hoofdstad Conakry richting het land Guinee-Bissau). Deze locatie werd zelf aan Rohamaa aanbevolen middels een derde lokale stichting die daar reeds actief was. In dat gebied is de armoede zeer schijnend en moet men vaak grote afstanden afleggen om water op te halen. Ook was de afstand tot de hoofdstad niet groot waardoor het vervoeren van bouwmaterialen relatief eenvoudig zou zijn. Deze factoren hielden in dat het voor GOHA-Rohamaa mogelijk zou zijn om op korte termijn dit project te starten. 
 
Eenmaal na het vergelijken van aanbiedingen van diverse waterput-aannemeres werd uiteindelijk een afspraak gemaakt met een aannemer die de waterbron zou aanleggen maar een voorwaarde zou zijn dat de aannemer samen GOHA-Rohamaa een eerste inspectie van de lokatie moest doen. Ook werd er contact gemaakt met de lokale autoriteiten om teostemming te verkrijgen te mogen werken in Boffa. Eenmaal toen dit was gedaan gingen GOHA - Rohamaa, samen met de aannemer, naar Sobane om de lokale gemeenschap te ontmoeten en de exacte locatie te bepalen. Na een enthousiast onthaal en voorstelronde werd uiteidelijk de locatie gekozen.....de werkzaamheden konden beginnen. 
Binnen een periode van iets minder dan 4 weken werd de gehele waterput aangelegd. Officieel waren de werkzaamheden gestart op 2 november 2015 en de oplevering aan het dorpje vond plaats op 26 november 2015. Het betreft een handpomp met muren erom voor bescherming en een fundering. Het eigendom van de bron is gemeenschappelijk maar de dorpshoofden gaven aan dat voor het onderhoud overwogen zal worden om dit te financieren middels een reguliere bijdrage (bijvoorbeeld: per maand) van alle gezinnen in het dorp. Ook zou toezicht op roulerende basis kunnen plaatsvinden. 
De bovenstaande interventies zijn maar zeer bescheiden maar de hoop is - incha' Allah - dat het wel een verschil heeft gemaakt in het leven van de mensen in het land. Ook was de aanwezigheid van de stichting zelf als zeer positief ervaren, zowel door de behoeftigen, GOHA als de lokale autoriteiten omdat het aantoont dat men solidair is met elkaar ondanks de grote afstanden. In het dropje Sobaney weet men nu dat er aan hun gedacht is. 
Tenslotte, nu dat Rohamaa een ingang heeft gemaakt tot het land en een betrouwbaar, goedwerkende partner heeft kunnen vinden staat de deur open voor nog meer initatieven.”
bottom of page